Vegan appel quinoa brood

Op vrijdag begint mijn dag altijd heel rustig, ik hoef pas om 10:00 op de fiets te zitten. Mijn biologische klok wekt mij vaak rond een uurtje of acht en dat betekend dat ik tijd heb. Tijd om naar de sportschool te gaan, een rondje te rennen of een nieuw receptje te verzinnen. Vandaag was dat laatste het geval.

We hebben ontzettend veel appeltjes thuis dus toen ik dat zag had ik eigenlijk best wel zin in een appelbrood. Verder zag ik in de kast nog quinoa staan en ik had nog wat speltmeel liggen. Prima keuze lijkt mij zo! Omdat ik al best veel broden en cakes heb gebakken weet ik ongeveer wat de verhoudingen van ingrediënten moeten zijn om een goed beslag te vormen dus ik ging aan de slag.

Vegan, Maartje waarom maak je deze cake vegan? Dat zal ik even kort vertellen. Ik vind het gewoon cool om ermee te experimenteren. Een jaar geleden had je mij echt niet moeten vragen: “Hé Maart, maak jij eens een cake zonder ei!” Ik wil dit soort dingen experimenteren en bovendien zijn er ontzettend veel voordelen aan het eten van vegan snacks. Ik ga hier nu niet verder op in (kan wel in een volgende blog mocht er interesse voor zijn). Laten we beginnen met het recept!

Ingrediënten 

 • 5tl chia zaad + 15tl water
 • 100g quinoa + dubbel zoveel water + 2tl kaneel
 • 2 appels
 • 80g speltmeel

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Kook de quinoa met het kaneel ongeveer 12 minuten of tot al het water verdampt is.
 3. Doe het chia zaad met het water in een bakje en laat 5-10 minuten staan. (Zie onderstaande foto).
 4. Snijd de appel in stukjes en doe deze in de blender, maal tot de appel hele kleine stukjes.
 5. Doe de appel samen met de quinoa in een kom en roer dit met een lepel door elkaar.
 6. Voeg daarna het speltmeel toe en als laatste het chia zaad.
 7. Doe bakpapier in een bakvorm en schep het deeg daarin. Druk het een beetje aan, zie onderstaand foto.
 8. Zet het brood voor 30 minuten in de oven, laat hem daarna goed afkoelen en snijdt het brood pas in stukjes als de cake is afgekoeld (ivm het behouden van de structuur).

Dit brood gemaakt? Deel jou foto met #gezonderecptjes!
Liefs,

Maartje
Volg mij op Facebook & Instagram om op de hoogte te blijven van mijn nieuwe foto’s en receptjes!